


Introductie:
Deze website is gemaakt en vormgegeven door Sharona Borghuis (Direction zorg), Maaike Hofstede (Thomashuis), Bas Fransbergen (Direction zorg) en Gerald Mulder (Cosis). De reden dat wij samen hebben gebouwd aan deze website is omdat wij werkzaam zijn bij organisaties met verschillende settingen en met verschillende doelgroepen werken. Op deze manier hebben wij elkaar kunnen aanvullen in hoe complementaire zorg toe te passen en hierover te informeren.
He doel van deze site is om te informeren over hoe complementaire zorg kan bijdragen aan verschillende behandelingswijzen in bepaalde casuïstiek. Soms vraagt de cliënt iets extra’s naast zijn reguliere behandeling wat bijdraagt om zijn/haar doel te bereiken. Het is als professional goed om te weten dat er complementaire zorg is en wat dat inhoudt. Belangrijk om te weten is dat complementaire zorg wordt gegeven door zorg-professionals en een aanvulling is op behandeling.
Complementaire zorg betekent letterlijk 'aanvullende zorg'. Deze zorg komt dus niet in plaats van de gangbare medische zorg, maar voegt daar iets aan toe. Het kan bijdragen aan je herstel en kan ervoor zorgen dat je je goed voelt op lichamelijk, geestelijk en sociaal gebied. Voor sommige vormen van complementaire zorg bestaat wetenschappelijk bewijs dat ze bepaalde klachten (bijvoorbeeld angst) kunnen verlichten, voor de meesten bestaat echter geen wetenschappelijk bewijs.
Een complementaire behandeling wordt gegeven door daartoe opgeleide artsen of therapeuten, zoals een (arts-)homeopaat of een natuurgeneeskundige therapeut. Zij proberen met hun complementaire behandeling een aanvulling te bieden op de reguliere behandelingen. Voorbeelden van bekendere complementaire behandelingen of consulten die je van hen kunt krijgen zijn mindfulness, acupunctuur en homeopathie.
Als begeleider van een cliënt die complementaire zorg krijgt is het belangrijk dat je de cliënt duidelijk informeert over wat complementaire zorg inhoudt en wat het doel ervan is. Dit zorgt ervoor dat de cliënt een realistisch beeld heeft van wat hij/zij mag verwachten van complementaire zorg. Complementaire zorg kan bijdragen aan een behandelingswijze maar zorgt er niet voor dat iemand geneest. Het is gericht op verminderen van angst en om bepaalde klachten te verminderen maar niet om te genezen. Wanneer je signalen oppikt dat bij de cliënt een verkeerd beeld ontstaat of dat de behandelaar van de complementaire zorg iets beweerd wat niet realistisch is,wees dan kritisch en vraag door. Biedt de cliënt de mogelijkheden om twijfels te bespreken en geef terug hoe dit te bespreken. Eventueel stimuleren in het stoppen met de complementaire zorg wanneer blijkt dat de cliënt dit moeilijk vindt.
Op deze website staan verschillende vormen van complementaire zorg waarbij wij een koppeling hebben gemaakt met een specifieke doelgroep/casus. Op deze manier schetsen wij een beeld van wat complementaire zorg kan bijdragen in jouw begeleiding die jij geeft aan een cliënt. Het biedt handvatten om jouw begeleiding aan te vullen en te helpen om de cliënt in zijn/haar kracht te zetten.
Deze website is naast zorg-professionals voor cliënten die een hulpvraag hebben binnen een bepaald levensgebied en daarin opzoek zijn naar aanvullende zorg. Deze website biedt dan alternatieven naast de begeleiding/behandeling die zij ontvangen. Hopelijk bieden deze alternatieven handvatten om een hulpvraag handen en voeten te geven.
Maak jouw eigen website met JouwWeb